Vissen, vissen en vissen
Door: Noortje
Blijf op de hoogte en volg Noortje
26 Oktober 2008 | China, Xiamen
vrijdag ben ik (onverwachts) met Jasmijn naar een vissersdorpje gegaan. Ik zei donderdag dat ik dit weekend per se weg wilde en zij stelde deze plek voor. Ik zeg: "1 plus 1 is 2", dus wij maakten ons klaar voor 6 uur in de bus naar het (echt wel 5 graden koudere) noorden (het bleek maar 4 uur te duren, meevallertje). Daar hebben we overnacht in Ningde en zaterdagmorgen om 9 uur namen we een bootje naar het eilandengroepje Sandu'ao. Het is bekend om de 'drijvende dorpen' die op pontons gebouwd zijn en die dus bestaan uit houten frames met kleine huisjes erop voor de vissers. Die mensen leven op het water in uitgestrekte stellages en lopen alleen maar op dunne planken en latjes. Het zal wel raar voor ze zijn om voet op vasteland te zetten, want de frames en boten schommelen natuurlijk de hele tijd.
We werden gedropt op een klein eilandje dat erg toeristisch was (op z'n Chinees: groepen en gezinnetjes die met z'n allen de heuvels opkropen en daarboven onder het genot van veel herrie en geschreeuw gingen uitrusten en zitten kaarten en eten). Wij raceden de heuvels op en af, totdat we besloten dat we wel naar het drijvende vissersdorp aan de andere kant van het eiland wilden. Maar hoe daar te komen? We begonnen door de bushbush dwars door te steken (en faalden), dus wij weer terug, en toen wilden we het via een pad proberen. We kwamen bij een kade en wuifden naar mensen op een bootje, die ons oppikten, waarna we met hun hengels mochten aankloten (niets gevangen) en we met ze gingen lunchen (heerlijke vissen, zeeslakken, oesters, etc). Een van hen bleek de burgemeester van Ningde te zijn, die een dagje kwam vissen, dus kunnen we dat ook weer op onze conto schrijven, haha!
We gingen terug met dezelfde mensen als waar we mee gekomen waren (met 3 vreemdelingen in een speedboat) en ze boden ons ook een lift aan terug naar Ningde. Daarvandaan weer de bus terug naar Xiamen en om half tien zat ik weer op mijn kamertje, klaar om te gaan studeren.
Morgen heb ik een presentatie voor Cultuur & Geschiedenis (over de Ming (1368-1644) en de Qing (1644-1911) dynastien en over een (oersaai maar degelijk) artikel dat het aloude historiografische dilemma bediscusieert: welke bronnen zijn betrouwbaar en welke moeten overwicht hebben om je beeld van een periode, gebeurtenis of persoon te bepalen). De professor van dit vak is een enorme chaoot, dus om te bewijzen dat het anders kan hebben we een keurige powerpoint en handouts voorbereid en weten wij en de klas eindelijk precies waar we het in het half uur over gaan hebben... Ben benieuwd hoe ze reageert!
Dinsdag heb ik een toets voor Chinese taal. Hij telt 25%, maar ik heb mijn (we zitten nu op 450!) karakters de afgelopen tijd goed bijgehouden, dus daar maak ik me geen zorgen over. We hebben vorige week het laatste hoofdstuk van het boek behandeld en plannen nog zo'n vier hoofdstukken in het nieuwe boek te doen (eerst dachten we dat 1 of 2 wel zou lukken, maar we gaan sneller dan gedacht; opstekertje!), dus ik denk dat onze lerares wel trots op ons is (en ik denk zelf dat we ook wel een beetje trots mogen zijn)!
Gecombineerd met de 3 essays die we in totaal moeten inleveren, betekent dit allemaal wel dat het werk nu eindelijk begonnen is, er wordt eindelijk iets van ons verwacht. Aan de ene kant erg leuk, want ik zat een beetje te duimendraaien, maar aan de andere kant wil ik nog wel veel meer weekendtrips doen!
Komende donderdag vertrek ik na de les met het vliegtuig naar Shanghai (ja, ik weet het, erg decadent), met Nilofar, Naomi en Jasmijn en we komen zondagavond laat weer terug.
Verder wil ik nog naar Caodai (ofzoiets), een stadje in het zuiden van Fujian province met een stadsmuur die dateert uit de Ming dynastie (weer 300 jaar in de bus zitten om daar te komen), naar Zhangzhou, een stadje zo'n 6 km hiervandaan (dus dat kan ook op een middag), en naar Wu Yi Shan, een berg in het noorden van de provincie, die erg mooi schijnt te zijn, maar waar je wel een nachttrein van 13 uur naartoe moet nemen. Helaas blijven er na Shanghai nog maar 4 weekenden over, waarvan ik de laatste twee al kan afschrijven vanwege tentamens, dus ik zal keuzes moeten maken... moeilijk moeilijk!
Goed, ik zal me na mijn toets en presentatie wel weer bezighouden met deze praktische dilemma's. Voorlopig heb ik vooral erg veel zin in Shanghai (en een beetje in onze presentatie en de toets).
Ik merk dat het heimwee-spook een beetje begint toe te slaan. 3 mensen in de groep zijn er (los van elkaar) al over begonnen tegen mij, en ik moet zeggen dat het mij ook niet onbewogen laat. Ik vind het hier geweldig en de tijd gaat super snel, maar hoe meer erover gepraat wordt, hoe meer ik zin krijg om jullie weer te zien en dingen weer eens gewoon te vinden, om niet op iedere straathoek vol verbazing alles aan te staren (en vooral aangestaard te worden, haha. Nee geintje, zo vervelend is dat niet). Ik kan niet zeggen dat ik echt 'heimwee' heb, maar nu het woord toch gevallen is, kan ik wel zeggen dat ik thuis heel erg begin te waarderen (en dat is geen euphemisme oid.). Gaat u er allen alstublieft niets achter zoeken, ik heb het nog prima naar mijn zin hier :D
Hasta la pasta (of de rijst of de noedels, of in jullie geval de aardappels, vul maar in naar believen),
Veel liefs van Noortje
PS De foto's hierbij zijn van een vorig weekend, toen we naar een Hakka dorp zijn gegaan waar mensen in ronde bastions wonen (de Hakka of Kejia zijn als ethnische groep honderden jaren eerder hier gekomen uit Noord en Centraal China en moesten uit verdediging deze huizen bouwen). Vorig weekend zijn we ook met de groep naar een geweldige (vis)markt hier inXiamen geweest.
26 Oktober 2008 - 10:19
Linda:
Morning!
Echt supermooie foto's heb je weer her en der gepost zeg! Wel goed dat jullie er zoveel opuittrekken (weet niet waar de spatie moet..), voor je het weet is het inderdaad alweer het einde van het semester. Jammer dat alles zover weg ligt, dan is de NS dagretour zo gek nog niet. En als het spook weer toeslaat, dan denk maar vast aan het vooruitzicht nóg een semester met moi in huis te moeten wonen, gegarandeerd dat het als sneeuw voor de Chinese zon verdwijnt :P
Veel succes met je presentatie en auf wiedersehen!
Liefs Linda -
26 Oktober 2008 - 13:27
Anne-Floor:
Ha meis!
Klinkt als een Chinees Venetie, dat vissersdorpje! Inclusief toeristen dus... haha leuk dat je het weer naar je zin had en ik ben het met Linda hierboven eens: mooie foto's!
En tja, dan komt alweer snel het einde in zicht he... maar laat dat spook het spook nou maar: voor je het weet heb je, als je straks terugbent, heimwee naar het aangestaard worden! Geniet van de nog uit te kiezen weekend- en middagtripjes, van Shanghai natuurlijk!!, succes met je presentatie (gek he, ik had er ook echt zin in dat we eindelijk iets nuttigs gingen leren! NERDS zijn we...) enne, je gaat toch ook nog met je moeder reizen? Genoeg leuke dingen in het vooruitzicht dus, om de heimwee op veilige afstand te bewaren (in Nederland bijvoorbeeld :P)
Heel veel liefs&daag en een dikke knuffel uit Madrid!
Anne-Floor
26 Oktober 2008 - 13:52
Lau:
mooie foto's en leuk verhaal! Ik zie het al helemaal voor me, dat jij wel eens eventjes zal laten zien hoe geordend het ook kan ;) En al je weekendjes klinken leuk! Ben vooral benieuwd naar Shanghai natuurlijk, omdat dat het enige is wat me enigzins bekend in de oren klinkt...
Leuk ook dat je we zin hebt in de komende deadlines!
En je weet dat ik ook heeeeeeeeeeeeeel erg veel zin heb om jou weer te zien! Maar dat neemt niet weg dat je het ondertussen nog ontzettend naar je zin kan hebben, vind ik ook hoor!
xxxx Lau -
26 Oktober 2008 - 17:44
Marie-Louise:
Hoi Noor, de wintertijd is hier ingetreden vandaag. Die mooie foto's compenseren het grijze weer hier. Dat je nog tijd had om ons een kaart te sturen. Dank, dank, staat op de keukentafel. De foto met de chinese lampions langs balustrade vind ik erg mooi. Wordt je magerder?
Net fortgroep gehad. Je hebt de groeten van iedereen. Trotse Riky had jouw berichten in word geprint. Zijn meteen meegenomen door Brigit. Die ook de verzekeringstips graag hoorde omdat Ties naar Australie enz gaat voor de grote reis.
Veel succes met tentamens, presentatie.
Heimwee is niet leuk, maar wel realistisch en het hoort bij verre reizen. Herwaardering van thuis is een rijk effect. Bedenk wat je het eerste gaat doen hier. En doe vooral veel tripjes. liefs, peettanteML
27 Oktober 2008 - 12:39
Esther:
Hallo buurvrouw! (landelijk gezien dan ;p)
Pannenkoekjes waren toch echt authentiek en ze zijn hier net zo (misschien wel meer) lekker ;D Ik heb je lieve post (2x) gehad en heb net vandaag je bestelde schattige speldjes (best wel een kleine lading geworden ;)) op de post gedaan. Heb trouwens ook al antwoord op t kalligraferen en plankjes, zal t nog wel even bij de foto's zetten> van mijn tutor geleerd.
Wel grappig dat je nu pas echt wat dingen moet gaan doen voor je lessen > heb zelf morgen mijn eerste toets en vrijdag mn eerste presentatie... Maar ga maar nog lekker veel uitstapjes doen! (en er ook weer verhalen over schrijven ;)).
Liefs!!! -
29 Oktober 2008 - 09:53
Monique:
Noortje,Noortje toch, WAT EEN LEVEN HEB JIJ!
Alles even leuk en interessant.
Je maakt wel wat wakker hoor!
Ik wil dat natuurlijk ook best allemaal zien, gelukkig heb je mooie foto's! Dank je wel en
liefs, Monique
(ja, dat dank je wel is op 2 manieren op te vatten.....) -
31 Oktober 2008 - 14:42
Jorieke:
Hey Noor! Weer een leuk verhaal! Dus je kan nu echt al heel veel Chinese tekens onderscheiden!? Wat supergaaf!
Heb je het heimwee-spook eens flink terug gekieteld? Ik mis je ook wel een beetje hoor! Vorige week etentje gehad met de familie... en op Johan zijn verjaardag zal je het ook niet bij zijn :( ... maar ja, je kan niet alles hebben!
Succes met je toets en presentatie!
Liefs Jorieke